Öğretim Elemanlarımızın Üniversite Ortak Derslerine İlişkin Bilgilendirilmesi

Üniversitemizin Saygıdeğer Öğretim Elemanları,

Yüksek Öğretim Kurulu' nun 04.12.2020 tarihli ve 75850160-101.03.01-E.77591 sayılı yazısına istinaden Rektörlüğe bağlı Türk Dili Bölümü, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bölümü ve Enformatik Bölümleri kapatılmış olup; Ortak Dersler Bölümü kurulmuştur. Ortak Dersler Bölüm Başkanlığı ve Rektörlük arasındaki koordineli çalışma sonucu Ortak Dersler Bölümü Yönergesi (Ek-1) 04.03.2021 tarihinde Yalova Üniversitesi Senatosu tarafından onaylanarak yürürlüğe girmiştir. Bölüm ile ilgili bazı bilgileri siz değerli hocalarımıza aktarmak isteriz.

Ortak Dersler Bölümü  2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 5 inci maddesinin (ı) bendindeki zorunlu olan Türk Dili, Yabancı Dil, Atatürk İlkeleri ve Inkılap Tarihi ve İş Sağlığı ve Güvenliği (Mühendislik Öğrencileri için) dersleri yanı sıra tüm birimlerden öğrencilerin seçebileceği üniversite ortak seçmeli derslerin yürütüleceği dersleri kapsamaktadır.

2021-2022 eğitim-öğretim yılı güz döneminde verilmeye başlanmak üzere üniversitemiz öğretim elemanları tarafından açılması planlanan üniversite ortak seçmeli dersleri için teklifler alınacak olup bu derslerle ilgili bilinmesi gereken hususlar şu şekildedir:

-Üniversite seçmeli ortak dersleri toplum, kültür, sanat, spor, sağlık, teknoloji, çevre ve tarih duyarlılığını geliştirme, bilimi yaygınlaştırma, iletişim ve yabancı dil becerileri kazandırma, kariyer gelişimi, kişisel gelişim, beceri kazanma ve disiplinlerarası konularını içerebilir.

-Üniversite seçmeli ortak dersler, bölümlerin ders planlarında III. Yarıyıldan itibaren yer alabilir.

-Üniversite seçmeli ortak derslerin ders yükü, teori ve uygulama toplamda 2 saat olup uluslararası kredisi 3 AKTS dir.

-Bir öğretim elemanı bir yarıyılda birden fazla üniversite ortak seçmeli ders açamaz.

-Açılması teklif edilen ortak dersler uzaktan öğretim yoluyla da verilebilir.

-Üniversite ortak ders havuzunda yer alması önerilen dersler, en geç Nisan ayının son mesai gününe kadar ders teklifi vermek isteyen öğretim elemanı tarafından üniversite ders öneri formu (Ek-2) eksiksiz doldurularak Ortak Dersler Bölümü Başkanlığına iletir. Bölüm başkanı söz konusu dersi görüşülmek üzere bölüm kuruluna sunar. Bölüm kurulu ortak ders önerisini değerlendirir ve Rektörlüğe sunar. Senato tarafından kabul edilen derslerin listesi, derslerin bilgi paketleri ve derslere ilişkin varsa diğer bilgiler, bölüm başkanlığı tarafından internet ortamında ilan edilir.

-Halen lisans programlarında ortak ders olarak okutulan derslerin; yukarıdaki yeni ders teklifinde olduğu gibi üniversite ders öneri formu (Ek-2)  doldurularak, ilgili dersleri veren öğretim elemanları tarafından doğrudan Ortak Dersler Bölümü Başkanlığına yapılır ve Ortak Dersler Bölümü başkanının teklifi doğrultusunda 2021-2022 Akademik Yılı başında Senato tarafından karar verilerek ÜZD ve ÜSD havuzuna eklenir.

Sorularınız için Ortak Dersler Bölümü Başkanı Doç. Dr. Sunay TÜRKDOĞAN’ a 6172 nolu dahiliden ya da sunay.turkdogan@yalova.edu.tr e-mail adresinden ulaşabilirsiniz.

Ortak Dersler Bölümü Başkanlığı